2010-04-09 15:22:11• hírek • Balog Anita

Láthatatlan radarok

Kiderült: a láthatatlan radarok nem is láthatatlanok, csak későn vesszük észre őket. De bárhogy is nevezzük őket, valaki azért találta ki ezeket, hogy kiszúrjon az autósokkal. A szerkezet több sávon is méri a sebességet, több órás filmet rögzít, a felvételeket pedig bizonyítékként használhatja fel a rendőrség.

A pénteki nap folyamán állították munkába azokat a modern, láthatatlanként emlegetett radarokat, amelyeket nemrég kapott a Szatmár Megyei Rendőrség. A szatmárnémeti rendőröknek három, a Szatmár megyeieknek négy, a nagykárolyiaknak, az avasfelsőfaluiaknak és a sárközújlakiaknak egy-egy ilyen modern eszköz áll a rendelkezésükre.

Az első napon bemutatót tartottak a sajtó képviselőinek a radar működéséről, s mindenki számára kiderült: nagyon gonosz kis műszerről van szó. Akiket a radar a bemutató során lefülelt, megúszta szóbeli figyelmeztetéssel, de a rendőrök azt ígérik: szombattól élesben fognak működni a sebességmérők.

Az első tisztázásra váró dolog az eszközökkel kapcsolatban az, hogy nem láthatatlanok: a hagyományos radardetektorok is kiszúrják őket, csak az a baj, hogy túl későn. Hiába lassít már az autós, a rendőrök már 1,2 kilométer távolságból bemérték, bizonyítékként pedig ott a rögzített filmecske. Egyébként szolgálatban a kamera mindent rögzít, így nem csak a gyorshajtók ellen lehet felhasználni, de bizonyítékként szolgálhat szabálytalan előzések, elsőbbségadás elmulasztása, tilosban való parkolás és számos egyéb eset büntetésekor. Egyébként a rögzített filmet a szabálytalankodó biztonsági okok miatt nem nézheti meg a rendőrségi autóban, de ha fellebbez, a rend őrei szívesen előkotorják az archívumból.


A radarokkal a sebességmérés mellet a közlekedést is monitorizálni lehet
A radarokkal a sebességmérés mellet a közlekedést is monitorizálni lehet


Persze a radar a kép mellett hangot is rögzít, utóbbit a rendőrautó hat méteres körzetében, tehát bizonyítéknak számít abban az esetben, ha valaki a rendőri eljárás módja ellen emel kifogást, de a rendőröket provokáló autósok produkcióját is megörökíti a műszer. -Sok esetben provokálja a rendőrt az autós, hogy majd arra hivatkozhasson: nem viselkedett megfelelően a zsaru - magyarázza az egyik közlekedési rendőr, aki közben a radart állítja be. Miután leállítottuk őket, van aki csak simán tiszteletlen, akit megkérünk, hogy maradjon a kocsiban, kiszáll és azt mondja: ő azt csinál amit akar, joga van hozzá, de a visszatérő sláger az, hogy a rendőrség az ő fizetéséből él, szóval hagyjuk őt békén.

A rendőrökkel először a petei úton álltunk meg, hogy kicsit megfigyeljük a közlekedést. Azt mondják, a gyorshajtók lefülelése olyan, mint a halászat. Vagy van kapás, vagy nincs. Ráadásul itt halak jelzik egymásnak a veszélyt, a lámpájukkal jelző autósok ellen pedig nincs mit tenni. A radar profi kameraként működik, hatalmas zoommal rendelkezik, így már akkor le tudják mérni a sebességet, amikor az autós még meg sem látta az új radarokkal felszerelt kombi-Logant. A rendőrnek ideje van arra is, hogy kiszálljon az autóból és leintse a szabálytalankodót. Az Aurel Vlaicu utcában 60 kilométeres óránkénti sebesség a megengedett, 71 kilométeres sebességnél állítják meg az autósokat. A horogra péntek délben egyetlen személy akadt, de ő is megúszta szóbeli figyelmeztetéssel.

A radar több sávot is képes figyelni, a szembe érkezőket és az elhaladókat is rögzíti és beméri. A fix radarok esetében csak az elhaladó autósokat mérték illetve rögzítették, hogy ne lehessen felismerni az autóban utazókat. (Kellemetlen lehet, amikor a feleség kezébe kerül a postán kiküldött büntetés a fotóval, amelyen a férj  üzletfelekkel való tárgyalás helyett épp a szeretővel furikázik.) Az új radarok esetében a felvételt nem küldik ki a szabálytalankodónak, csak arra kérik, hogy menjen be a rendőrségre és tisztázza: ki járt az autóval a kérdéses időpontban, aztán pedig ha kell, a felvételt is előveszik. És a büntetést is kiszabják.


Láthatatlan radarok - megnéztük őket
Láthatatlan radarok - megnéztük őket


A rendőröket kérdezgetve kiderül: Szatmár megyében nincsenek igazán látványos gyorshajtások, mint mondjuk az olyan megyékben, ahol autópálya is van, ott ugyanis nem ritka a 200 kilométeres óránkénti sebesség sem. Nálunk az utak sem túl jók, de azért van aki feltalálja magát: a rekorder, akire emlékeztek, 178-al száguldott a Batizi úton pár évvel ezelőtt.

A csodajárgánnyal áttettük székhelyünket a Batizi útra, de ott is csak egyetlen gyorshajtó került a rendőrök hálójába. Valószínűleg hamar híre ment annak, hogy radaroznak, ott, ahol amúgy 70 kilométeres óránkénti sebességgel lehet haladni, az autósok volt, hogy 45-re lassítottak.

Az akció azért azon kívül, hogy működés közben is láthattuk a radarokat, még egy dologra jó volt: kiderítettük, mennyi büntetésre számíthatnak azok, akiket elkap a radar - jobb így megtudni, mint a büntetést kapva. Aki 10-20 kilométeres óránkénti sebességgel lépi túl a megengedett sebességet, 120 lejes büntetést kap és két büntetőpontot. 20-30 kilométeres sebességtúllépés 240 lejes büntetést és három büntetőpont jelent, 30-40 kilométeres sebességtúllépést pedig 360 lejes összeggel és 4 ponttal büntetnek. 40-50 kilométeres túllépést 540 lejjel és hat ponttal büntetnek, 50 kilométeres óránkénti sebességtúllépés pedig 540 lejes pénzbüntetést jelent és a jogosítványnak is búcsút mondhatunk. A pénzbüntetést, amennyiben 48 órán belül befizetjük, a felére csökken.


Óvakodjunk a kombi Logantól
Óvakodjunk a kombi Logantól


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: